Nyaralnimegyek.hu
HÍRLEVÉL
Országok


Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon, egy könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre, az Egyenlítőtől 880 km-rel északra. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást. Lakossága 17 millió, melynek nagy részre buddhista vallású. Az ország ókori városok, paloták, templomok maradványaiban gazdag. A kellemes klíma, a több mint 2500 éves írott történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról. Srí Lankán egy ma még érintetlen kultúra várja az odalátogatót. Neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország”-ot jelent. Az államot régebben a szigettel megegyező néven emlegették. Ez a név óind eredetű („oroszlánsziget”), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet. Az egykori brit gyarmat 1948-ban kiáltotta ki függetlenségét. A szigetet 30 kilométer hosszú szigetsor („Ádám hídja”) köti össze Indiával. A sziget központját magas hegyvidék uralja, amelyet széles, part menti síkvidék vesz körbe. A földjéből bányászott grafit, csillám és drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek. A trópusi monszun által öntözött termőföldeken rizst, teát, kaucsukfát és fűszernövényeket termesztenek. Az idegenforgalom mellett sokan a halászatból és a fakitermelésből élnek. Az ország ipara elsősorban a mezőgazdaság terményeit dolgozza fel.

A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A sziget nagy részét sík terület jellemzi csodálatosan dús és változatos vegetációval, monszunerdőkkel, vadrezervátumokkal, kaktuszos szavannákkal és trópusi tengerparttal, a déli részein a hegyláncolat 2000 méter fölé magasodik. Éghajlata trópusi, az évi átlaghőmérséklet 26-33 °C körül alakul.

Magyar állampolgárok maximum 30 napos turista célú tartózkodás esetén vízummentességet élveznek de az útlevélnek még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az országból történő kilépéskor 1000 rúpia kilépési illeték fizetendő. Időeltolódás nyári időszámítás esetén +3 óra, téli időszámításkor +4 óra. Sri Lanka hivatalos pénzneme a Rupia (RF), 1Rupia~2.-Ft, 1 EUR~140 Rupia. A hitelkártyák közül a legelterjedtebbeket  (Visa, MasterCard) a nagyobb üzletekben elfogadják, de eldugott kis boltokban erre nem lehet számítani. Pénzt váltani a szállodákban és a repülőtéren is lehet. Az országba látogatáshoz nincs szükség kötelező oltásra. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette a palackozott vizeket fogyasszuk. A buddhista templomok megtekintéséhez férfiak számára szükséges hosszú nadrág, nőknek hosszú szoknya és vállat fedő felsőruha. Sri Lankán az alku elfogadott és elvárt dolog. Üzletekben is néhol, de piacon az utcai árusoknál feltétlen érdemes alkudni. Gyakran a kért összeg negyedére is le lehet alkudni az árat. Ha fényképezünk, akkor figyeljünk rá, hogy néhány helyen a videózásért, fényképezésért külön díjat számítanak fel (Kandy). Az ország hivatalos nyelve a sinhala, tamil, de angolul szinte mindenki beszél az országban, mert minden iskolában kötelező tárgy.


     Utazunk.hu - Utazási ajánlatok, Akciós utazások, Szállások
Minden Jog Fenntartva © 2012 Utazunk.hu